Aldri_for_sent_å_starte_med_storytelling_for_bedrifter

For å være tilstede i kundenes bevissthet må bedrifter i dag være synlige jevnlig i de kanalene kundene er. I stedet for å bare publisere og poste “et eller annet” på nettsider og sosiale medier kan du ved å fortelle historier fra bedriften din både engasjere kundene og bygge merkevare.

Et spørsmål vi ofte får når vi snakker med ledere og markedsførere er hvordan en bedrift kan markedsføre seg på en effektiv måte i dag. Spørsmålet er helt betimelig, for markedsføringsmetodene og kanalene har endret seg enormt på kort tid. Det som ga gode resultater for kun 2-3 år siden fungerer ikke nødvendigvis like godt i dag.

 

Du må være til stede i kundens bevissthet - hele tiden

Vårt råd som passer de aller fleste bedrifter, uavhengig av bransje, marked og størrelsen på bedriften, er å sørge for å være i kundens bevissthet ved å være synlig med relevante budskap som gir verdi. Med verdi mener vi nyttig for kunden.
Og det holder ikke å bare poste “noe”. Hvis budskapene som publiseres blir tilfeldige, får ikke bedriften tatt ut potensialet som ligger i å bygge omdømme og styrke merkevaren.

Det er fint å kunne legge til at vi har god erfaring med en markedsføringsmetode som er effektiv for å bli synlig og relevant for kunden: Storytelling.

 

Storytelling gir godt innhold i alle kanaler

Historiefortelling, storytelling, content marketing, og innholdsmarkedsføring - kjært barn har mange navn - er å fortelle ekte historier fra en bedrift på en måte som begeistrer og engasjerer kunden. I dag kjøper kunden mer enn en vare og tjeneste. En kunde kjøper like mye historiene om bedriften som leverer varen og tjenesten, som hva bedriften står for, verdier, holdninger og dem som jobber der. Og ikke minst, hvordan bedriften tilfører verdi til kundene.

Storytelling_gjør_det_lettere_å_huske_budskap

Det er lettere å huske et budskap i en historie enn rene fakta. Vi lærer bedre med historier. Som mennesker har vi utviklet oss fra tidenes morgen med å overbringe kunnskap videre til nye generasjoner med historier. Vi mennesker elsker historier!
Med storytelling kombinerer vi fakta med fortellerteknikk for å vekke følelser. Tillit er gjerne en forutsetning for salg, vi handler ikke hos noen vi ikke stoler på eller ikke liker. Med storytelling kan du gi kundene et positivt inntrykk av bedriften din. Gjort riktig er storytelling en effektiv måte å bygge merkevare på. Storytelling får din bedrift til å skille seg ut blant konkurrentene.

Storytelling kan på mange måter være et mer tidsriktig motsvar på pushy reklamebudskap. Budskap som “Min bedrift er billigst og best” fungerer ikke spesielt godt i dag, nye grep kan gjøre en stor forskjell.

Les mer om storytelling

I storytelling skal kunden alltid være hovedkarakteren

Det som kjennetegner god storytelling er det genuine kundefokuset. Det vil si at historien tar utgangspunkt i hva kundene er opptatt av, hvilke utfordringer de har og hvordan kundene orienterer seg når de skal kjøpe en vare eller tjeneste. Vi skal lage historiene slik at kundene kjenner seg igjen.

Les om fortellingens kraft av gjesteblogger Steinar Jakobsen


Storytelling_har_fokus_på_kundenDet er fort gjort å gå i fellen å lage historier om og for egen bedrift. Vi må bare medgi at den fellen har vi noen ganger gått i selv! 
Med god innsikt i kundene dine kan du lage historier som treffer godt og som kundene opplever er verdifulle. For å få innsikt i hvem kunden er, anbefaler vi å beskrive kunden med personas.

Å lage personas er en teknikk som hjelper deg med å jobbe bedre med kunder. En persona er en fiktiv beskrivelse av en person bedriften ønsker seg som kunde eller vil kommunisere med. Behov, demografi, mål og problemer hjelper deg å forstå de ulike personene du skal kommunisere med.

 

Historiene må “bo” et sted

Å lage en god historie med fokus på kunden er vel og bra. Men hva gjør vi med historien etter den er laget?

Vår klare anbefaling er at alle historier søkemotoroptimaliseres og publiseres på nettsidene til bedriften din. Hvorfor? Fordi det gjør det mulig for kundene dine å finne din bedrift, varer og tjenester ved søk. Å skrive for søkemotorer vil si å bruke ord og fraser som er naturlige for kundene å søke på. Det er en god investering å sørge for at du har innhold på egne nettsider som blir funnet av søkemotorene. Med gode og relevante nettsider som svarer på det kundene spør etter, får din bedrift bedre rangering i søkemotorer og sjansen for å trekke trafikk til nettsidene øker. Godt innhold på nettsidene er som penger i banken. Verdien øker dag for dag.


Alle_historier_må_bo_på_nettsidene_for_å_bli_funnet_ved_søk

Sosiale medier som Facebook, Instagram, LinkedIn med flere egner seg veldig godt for å spre historiene, men publiser for all del på nettsidene også. Deler du historiene fra nettsidene får du også mer trafikk på nettsidene dine, og gode nettsider er din 24/7 superselger!

 

Storytelling som merkevarebygging og markedsføring i 2020

Tar du utgangspunkt i kundens ståsted og legger en god plan for kommunikasjonen i bunnen, får du med storytelling et godt fundament å bygge merkevare på.
Dette betyr ikke at vi mener at storytelling er er svaret på alle markedsføringsutfordringer, men vår erfaring er at det ofte skal lite til for å gi markedsarbeidet i enhver bedrift et stort løft. Det handler ofte om å starte med å ta et steg tilbake og se på hvem kunden er, hva er kunden opptatt av. Deretter kommunisere på kundens premisser, være relevant, og alltid tilføre leseren verdi. Alltid.

Synes du også storytellling er spennende?

New call-to-action

Abonner gjerne på bloggen vår!