kom-i-gang-med-markedsføring

Ønsker du at det du poster i sosiale medier eller på nettsidene til bedriften din skal bli lagt merke til og skape engasjement? I denne artikkelen deler jeg noen av mine erfaringer med å bruke video i markedsføringen.

 

Video spiller en stadig større rolle i måten vi bruker nettet på, og plattformer som Youtube og Vimeo har rukket å bli over ti år gamle. Jeg har med fascinasjon fulgt med på at et medium som i stor grad ble brukt til å dele amatørmessige tullevideoer på nettet, har vokst til å bli “big business”. Videoer på nett tas nå med det største alvor.

 

Les om å bygge merkevare med storytelling


Nettbasert video utfordrer de tradisjonelle TV-kanalene. Dersom jeg skal lære meg å bruke et bestemt program på PC-en, eller finne anmeldelser av varer og tjenester, dras jeg automatisk til video. Hvorfor? Når et bilde sier mer enn tusen ord, tenk hvor mye som sies med en video. Dette kan du bruke til din fordel når du skal markedsføre bedriften din.
Storytelling kombinert med video er en kombinasjon som bidrar til å bygge merkevare og skape relasjoner med kundene dine.

Slagkraftig og engasjerende markedsføring i sosiale medier

Det er ikke bare Youtube sin suksess og at streamingtjenestene i større grad overtar skjermene vår som viser hvor sentralt video har blitt. I sosiale medier har det blitt mer tilrettelagt for videobasert innhold i markedsføringen. Når du skroller ned i din private Facebook-feed, er sjansen stor for at du stopper opp for å se på en video som begynte å rulle og gå av seg selv. Det tar jeg meg selv i å gjøre stadig vekk.


Lager du en video som er interessant fra første sekund for kundene du vil nå, er sjansen stor for at de vil klikke seg inn på den og engasjere seg. Det er et format det er lett å dele på din egen Facebook-, Instagram- eller Linkedin-side. Video er et godt supplement til annen innholdsbasert markedsføring, som baserer seg mer på tekst og bilder. Dersom du kommuniserer budskapet ditt på flere måter enn med tekst og bilde, er sjansen større for at du treffer flere i din målgruppe.


Apropos målgruppe. Hvem vil du nå? Tilpass budskapet og filmen til målgruppen. Jeg har jobbet med personas (en måte å beskrive drømmkunden på) en tid, og har opplevd at å sette meg inn i situasjonen til den jeg vil snakke til, hjelper meg med å nå frem med budskapet. For, snakker du for generelt, er det ingen som føler seg truffet.

Hvorfor skal du ikke nå alt og alle? Sjansen for at du kjøper noe fra noen er mye større om du kjenner til vedkommende fra før, og om du føler at hun eller hun føler seg sett. Gjennom godt innhold som treffer kundene bygger du en relasjon, og etter hvert tillit. Og tillit er en forutsetning for salg.


Virkelige mennesker med virkelige meninger

Sammen med fotografi, er video kanskje det mediet som skaper mest troverdighet. De er til dags dato våre beste gjengivere av virkeligheten, utenom muntlig gjenfortelling. Bare tenk hvor mye tillit vi har til videoklipp fra overvåkningskameraer i rettslige instanser.


Å se levende bilder av og høre stemmene til ekte mennesker fortelle hva de synes om noe med egne ord, oppleves som mer troverdig enn at du leser en tekst eller ser på et statisk bilde. Ved å vende kameraet mot kunden, og be om deres ufiltrerte mening om din bedrift, eller en vare og tjeneste, får du en video som kan være gull verdt å publisere på nettsidene og å dele på sosiale medier.

En annen ting det er verdt å tenke på, er at en video hvor du kombinerer tekst og grafiske elementer, som illustrasjon eller animasjon, kan bli en både interessant og fengende måte å forklare hvordan varene og tjenestene kan brukes og fungerer. Video fungerer veldig godt til å forklare noe som kan virke forferdelig komplisert for enkelte av oss. Med video kan du forklare kompliserte ting på en visuell, kort og konsis måte.


Og den aller største fordelen; trenger du repetisjon eller å forklare dette for en kunde, så kan videoen alltid spilles av gjentatte ganger.


Et allsidig kamera

Du tenker kanskje at det kan være mye styr å komme i gang med video i markedsføringen. Mange jeg snakker med spør meg om det er krevende. Og du lurer kanskje på det samme. Hvor du skal begynne? Burde du kjøpe deg et stort og profesjonelt kamera? Takler PC-en din takler videoredigering, og hva med et kamerastativ? Trenger du profesjonelle lyskilder? Alt dette er vel og bra, men det er til syvende og sist ikke mengden duppeditter eller prisen på utstyret som avgjør om det ferdige resultatet blir bra. Mestre det utstyret du har tilgjengelig først!

Begynn enkelt med å stikke hånda i lomma. Du kommer langt med kameraet på mobilen din. Det har du som regel lett tilgjengelig. Det er et fint sted å begynne, før du tenker fancy utstyr. Du får i dag enkle apper for videoredigering til mobilen din, som gjør at du kan enkelt kan lage en god video på svært kort tid.

Godt forarbeid, å ha gjort deg kjent med og testet ut funksjonene til mobilkameraet, er avgjørende for hvor bra resultatet blir. Dette kan jeg hjelpe deg med!


Jeg har samlet noen praktiske tips i en liten e-bok som du enkelt kan laste ned. Her finner du enkle tips til ting du kan tenke over for å komme i gang med filmingen. Jeg har også laget en utskrivbar mal til et storyboard, eller dreiebok. Dreieboken bruker jeg ofte til å skissere opp hvordan jeg vil at de ulike klippene i videoen skal se ut, før jeg filmer dem. Det gjør det lettere å planlegge videoen.

 

Få vår e-bok med tips til å komme i gang med video


Kontakt oss om storytelling for bedrifter