Du har sikkert opplevd det. Du trenger en god tekst til en nettside, en pressemelding, en blogg, sosiale medier, et salgsbrev, eller en årsrapport, men ordene sitter liksom fast. Hvor mye du enn prøver, blir ikke resultatet slik du hadde sett for deg. Her er noen tips til hjelp.
Jeg skal være helt ærlig med deg. Jeg synes heller ikke det er enkelt å lage en god tekst bestandig. Og hva er egentlig en god tekst? Er en god tekst en smakssak?
Hva som er en god tekst er helt klart situasjonsavhengig. Det vil handle om hvem du skal formidle noe til, hva du vil formidle, hva som er hensikten med det du vil formidle, hvilke kanal, og ikke minst hvordan du og din bedrift vil fremstå.
Hvor kommer det "stive" og "kompliserte" språket fra?
Jeg hørte nylig en språkekspert beskrive at et sted på veien fra grunnskolen til vi som voksne skal skrive på jobb, glemmer å skrive som vi snakker. Vi bruker formuleringer som vi aldri ville sagt til et annet menneske, hvert fall ikke hvis vi vil bli forstått. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har vært der selv, og har brukt tid på å “avlære” meg unotene.
For språket må slett ikke være så komplisert. Ofte bytter vi ut enkle og forståelige ord med lengre og mer kryptiske formuleringer. Kanskje legger vi til noen faguttrykk eller fremmedord. Et stivt “kansellispråk”, altså språket som offentlige kontorer fortsatt er kjent for, kan skape avstand og støte andre mennesker fra deg. Leste du også om han som hadde fått svar på byggesøknaden sin, og ikke forsto om han hadde fått ja eller nei? Å skrive forståelig er like viktig overfor potensielle kunder. Tungt og vanskelig språk er verken særlig sexy eller smart!
Skriv som du snakker
Som tekstforfatter og digital forteller i fortellfortell anbefaler jeg ofte kundene å skrive som om de snakker til en annen person. Skriv det som det er! Det er min fremste anbefaling til deg som leser dette.
Med det mener jeg ikke å skrive på dialekt. Dialekt er vanskelig å lese, også for dem som er fra samme sted som deg. Med å skrive som du snakker, mener jeg å bruke enkle ord og korte setninger som folk flest forstår.
Skriv på korrekt norsk, og gjør det du kan for å unngå skrivefeil. Et tips for å luke ut skrivefeil er å få andre til å lese gjennom teksten for deg, eller å lese det du skriver høyt for deg selv. Nei, det er ikke flaut å lese høyt! Det er flauere å skrive feil. Er du usikker på hvordan et ord skrives? Ta deg tid til å sjekke på Språkrådets nettsider.
I tillegg til at du skriver riktig, lærer du også av det, slik at du slipper å slå opp neste gang!
Det er også mange gode tips og råd å hente på Språkrådets tjeneste, Klarspråk. Absolutt å sjekke ut!
Selv om det ikke ligger til alle å skrive hele bokserier, er det mye vi kan gjøre for å skrive bedre.
Når språk blir underholdning
Alle podkaster, programmer på tv og radio og grupper i sosiale medier viser at god og riktig norsk ikke har gått av moten. Bare gjør et søk på nettet, så ser du hva jeg mener.
NRK-podkasten Språksnakk tar for seg norsk spåk, jeg elsker Linda Eides Språksjov, som tilogmed er lørdagsunderholdning på NRK TV, og jeg humrer litt av språkblemmene i Facebook-gruppa “Astronomer mot orddeling”. Her er det mange tips og råd for hvordan skrive riktig, og dermed gi et bedre inntrykk av deg og bedriften din.
Hvem snakker du til, forresten?
Hver gang når jeg starter å jobbe med tekst og godt innhold til nye kunder, er det en viktig jobb å bli kjent med bedriften. Jeg setter meg inn i hva bedriften gjør, for hvem, og hvorfor menneskene som jobber der gjør som de gjør. Men, aller viktigst er det å bli kjent med kundene til bedriften, altså hvem bedriften ønsker å nå. For hvis du forsøker å nå frem til alle med samme budskap, når du egentlig ingen. Her har jeg en metode som gjør at jeg unngår å bli for generell, og som jeg gjerne vil dele med deg.
Et tips når du skal lage gode tekster, er å beskrive den du skal nå med ditt budskapet så godt at du nærmest kan se henne eller han for deg som en lys levende person. Ofte finner jeg et portrettbilde på nettet som illustrasjon og for å hjelpe med å gjøre personen jeg vil kommunisere enda tydeligere. Da er det straks mye enklere å velge argumenter og ord som treffet.
Etter at jeg begynte med å visualisere hvem jeg skriver til, ble det å skrive mye enklere. For tro meg, jeg har også stirret på pc-en uten å få ned mer enn en setning eller to, eller jeg har laget dokumenter med ord opp og ned uten kraft til å påvirke noen som helst.
Man, noen og enhver kan undres
Jeg har lagt merke til at mange skriver til “noen”, “man” og “enhver”, i stedet for “du” og “vi”. "Du" og "vi" er langt mer konkret og virkningsfullt enn det generelle "man". Ved å luke ut man, noen og enhver, blir språket bedre og mer treffende. Bare prøv.
Det samme gjelder å bruke et aktivt språk med verb, og unngå passive formuleringer. For eksempel “Det kan søkes om hjelp”, i stedet for “du kan søke om hjelp”. Når du luker bort “unoter” som dette, får du et langt bedre og mer treffende språk. Flere verb fremfor substantiv er med på å gjøre teksten du skriver elttere.
Variér språket ditt
Opplever du noen gang at du gjentar deg selv? At det er enkelte ord og fraser som du bruker mye? Et variert språk er ofte et rikt språk. Også her kan nettet hjelpe deg med å finne alternativer.
Synonymordboka er en tjeneste som er verdt å teste ut når du har gått deg litt fast eller ønsker inspirasjon og la flere ord "komme til deg".
Som rådgivere på godt innhold, kommunikasjon, tekster og digitale kanaler får vi ofte spørsmål om hvordan formidle på en god måte. En bok som har inspirert meg er boka Skriv så du får ja. Absolut verdt å sjekke ut om du har lyst til å skrive bedre. Og få ja.
Skriv i vei!
Noen ganger blir vi for selvkritiske, og stopper opp når vi ikke får til formuleringene vi hadde sett for oss. I vår jakt på den "perfekte tekst" er det fort gjort å bremse den kreative delen av skrivearbeidet. Mitt råd er å bare skrive i vei! Er du usikker på formuleringene, skriv noe er i nærheten av det du er ute etter, eller skriv bare "x", og kom deg videre.
Mange gode tekstidéer kan drepes i starten fordi detaljene bremser oss. Du må uansett lese gjennom og oppdatere teksten flere ganger, det er da du får detaljene på plass. Andre tips for å skrive kan du også se på NRK beta sine nettsider.
Skriver du mye om deg selv og bedriften din?
Selvskryt er usjarmerende. Punktum.
Ikke vær han fyren på fest (før pandemien tok oss, da) som oppholder deg med å fortelle om alt han har gjort, alt han har opplevd og oppnådd. Og det uten å være interessert i å høre noe som helst om deg og det du er opptatt av. Har du også opplevd å møte en slik person?
I jobbsammenheng finner du igjen han samme fyren på nettsider og i sosiale medier med tekster og budskap som handler om, kremt, seg selv. Hva bedriften har utrettet, hva bedriften tenker og hva de gjør, hva de selger og hvor bra det er. På et seminar som jeg deltok på for et par år siden, fikk vi i oppgave å skrive ut teksten som sto på nettsidene våre, og stryke ut alle setninger som handlet om egen bedrift. Jeg kan love deg at det ikke var mye tekst igjen etter at setningene om egen bedrift var streket ut! Og jeg var ikke alene om det!
Hvis du ser for deg hvem du snakker til, har fokus på det din bedrift leverer og hva din bedrift betyr for kundene når du lager teksterne til nettsidene dine, er det lettere å unngå å være han selvopptatte fyren på fest. Forsøk å ta på deg skoene til dem du vil nå, og skriv om bedriften din i deres perspektiv. Der er ikke lett, men det fungerer.
Trenger du inspirasjon for å skrive? Å flytte kontoret ut kan være det som som skal til for å finne ordene.
Lei av å bruke mye tid på å finne ordene?
Å lære seg nye og bedre måter å gjøre ting på er spennende, og jeg anbefaler det av hele mitt hjerte. Læring kan være en langsiktig og god løsning på en utfordring. Alle kan trene på å skrive bedre og kommunisere tydeligere, men kanskje er ikke å skrive din yndlingssyssel?
Mange kjøper teksthjelp. Å tilkalle en tekst- eller skyggeforfatter kan bli en hyggelig prosess hvor dere begge lærer av hverandre. Du får hjelp med å skrive en kortere eller lengre periode, mens du samtidig får inspirasjon til å skrive mer og bedre selv. Kanskje trenger du bare en diskusjonspartner for å kommunisere bedre, eller noen til å se gjennom teksten du har skrevet og litt språkvask?
Er det "juks" å få skrivehjelp?
Kanskje vurderer du å kjøpe skrivehjelp, fremfor å skrive selv eller ansette noen fast med dette som oppgave. Kanskje tenker du å kjøpe den tjenesten gjør at teksten ikke blir ekte og autentisk? At å få profesjonell teksthjelp gjør at bedriften din fremstår for velpolert og glatt? Eller at det er for dyrt?
Å få hjelp med å skrive vil jeg beskrive som starthjelp til å finne den stemmen og de ordene som bedriften din trenger for å være ekte og autentisk. Etter mange år med reklamebudskap hvor “alt” fremstår som perfekt, ser vi en mottrend som går mot det uperfekte, men ekte. Det autentiske.
Les om å bygge merkevare med storytelling og godt innhold
Å finne frem til det ekte i en bedrift opplever jeg som å finne gullet i skattekista, og det i en skattekiste som kanskje ingen visste om. Er det rart jeg elsker jobben min? Tekstforfattere som meg selv, skyggeforfattere, ghost writers - kjært barn har mange navn, lever våre liv i det stille. Vi lever av å ikke gjøre noe vesen av oss, men hjelpe andre med å formidle i deres sted. Tekstforfattere finner ordene for deg. Ikke nødvendigvis for at du selv skal like det som skrives, men for at kundene dine, eller den du vil nå, liker det og forstår hva du mener. Og kanskje liker kunden deg litt bedre etter å ha lest teksten din.
Det er gøy å formidle et budskap på en slik måte at andre blir med på din idé. Skulle du ønske litt skrivehjelp for å få til det, så vet du hvor du finner oss!