Skip to content
All posts

Historien om Zyad som tar fagbrev som kokk

Opus-Salten-Zyad-Albuaini-fagbrev-kokk-kjøkken1-1920x1080px-foto-fortellfortell

Vi har spesialert oss på å løfte frem historier som engasjerer, og historien om Zyad Albuainis reise mot fagbrevet som kokk er et godt eksempel på det. For vår oppdragsgiver Nordland fylkesommune, Opus Salten og Karriere Nordland, er målet å inspirere flere som jobber som kokk uten fagbrev til å delta på fagbrevkurset.Vi lagde tekst til Karriere Nordlands nettsider, en kort video og innlegg i sosiale medier. Se under under:

 

Zyad tar fagbrev som kokk på Opus Salten sitt kokkekurs


Etter å ha jobbet som kokk og kjøkkensjef i flere år, begynte Zyad Albuaini (30) på praksiskandidatkurs i vår for å få fagbrev som kokk. 
- Matlaging er kunst for meg. Jeg lager mat med hjertet, og snart som faglært kokk, sier han.

Det er nokså tilfeldig at Zyad jobber som kokk på Scandic Fauske Hotell i dag. Da han og den to år yngre broren forlot hjemlandet Syria for ti år siden på grunn av uroen i landet, hadde Zyad knapt kokt et egg tidligere. Turen gikk først til Russland og studier. 

- Etter hvert var det jeg som overtok ansvaret for å lage maten vår, og jeg ble mer og mer interessert i å lage nye retter. Slik ble lidenskapen til mat og kokekunst vekket, beskriver Zyad.

Språk- og arbeidstrening inspirerte til utdanning i kokkfaget

Zyad og broren trivdes ikke i Russland, og en høstdag i oktober 2015 kom de til Norge som flyktninger over grensen ved Kirkenes. Etter at Zyad fikk oppholdstillatelse fikk han tilbud om språkkurs og arbeidstrening på Radisson Blu Hotell, Bodø.

- Jeg trivdes godt på hotellkjøkkenet med gode kolleger, og fikk lyst til å utdanne meg til kokk, forteller Zyad.

Som tenkt, så gjort. Ved siden av jobben på hotellet, startet han på restaurant og matfag vg1 på voksenopplæringen i Narvik med samlinger en uke i måneden. 
Alt så bra ut, men med pandemien i 2020 stoppet alt opp. Også Zyad ble permittert, og vg2 ble avlyst. Uten en jobb å gå til, søkte han seg like godt plass på Sund folkehøgskole i Trøndelag på linjen for streetfood.

- Folkehøgskolen var en fantastisk opplevelse. Jeg gjorde et bevisst valg om å bruke norsk språk konsekvent på skolen. Da fikk jeg øynene opp for hvor viktig språket er for å forstå kulturen og levemåten i et land. Den innsikten har jeg tatt med meg til Scandic Fauske Hotell, hvor medarbeiderne har tolv ulike nasjonaliteter, beskriver han.

Fikk tilbud om kokkekurs for å få fagbrev

At det var jobb å få på hotellet på Fauske, fikk Zyad tilfeldig høre om for to år siden. Sammen med broren begynte han å jobbe på kjøkkenet.

- Alt lå brakk etter pandemien. Det var ingen ansatte og kjøkkenet var tomt. Da gikk vi i gang med en plan for å åpne igjen. Vi lagde meny og fikk ansatt folk. Slik fikk jeg jobben som kjøkkensjef på hotellet, smiler han.

Siden vg2 ikke ble arrangert og Zyad manglet fagbrev som kokk, ble han kontaktet av Nordland fylkeskommune og Kompetansepilot Salten med tilbud om et kurs for å få fagbrev. Etter at teoretisk eksamen er bestått, og fem års praksis er godkjent, kan kursdeltakerne melde seg opp til den praktiske fagprøven og få fagbrev. Zyad takket ja, og siden i vår har han deltatt på OPUS Saltens samlinger på Teams sammen med syv andre kursdeltakere fra Salten og Lofoten. 

I tillegg til å gå gjennom teori, har faglærer Hege Ruud fra Heges Matopplevelser gjennomført tre fysiske samlinger, hvor kursdeltakerne har fått praktisere det de har lært. Tiden strakk ikke til for å ta den teoretiske eksamenen i høst, så Zyad planlegger å ta eksamen til våren. 

Inspirert

- Det har vært fint å møte de andre på kurset, som jeg kan spørre om jeg lurer på noe. Vi har lært mye av hverandre. Jeg anbefaler kurset til andre som ønsker fagbrev, sier han.

Zyad er inspirert av lokal mat og kortreiste ingredienser som faglærer Hege introduserte for kursdeltakerne. Han synes det var ekstra spennende å lære å håndtere elgslakt på kurset. Flere lokale retter har han også lært seg å lage mens han har vært i Salten. På Kjerringøy lærte han seg å lage møsbrømlefse, og han kan steke ribben til julebordet med perfekt svor.

- Et fagbrev som kokk er et viktig bevis på at jeg kan faget mitt i tillegg til at jeg elsker å lage mat!

Vil du vite mer om fagbrevløp som praksiskandidat?
📞 Kontakt Karriere Nordland på 75 65 31 00.


Om Karriere Nordland

Karriere Nordland er et offentlig karrieresenter som tilbyr gratis karriereveiledning og andre tjenester til alle innbyggere i Nordland som er over 19 år. Se https://karrierenordland.no/

Om fagbrevløp som praksiskandidat
En praksiskandidat er en voksen som ikke er lærling, og som opparbeider seg arbeidspraksis i et lærefag. Praksiskandidaten melder seg selv opp som privatist til en skriftlig teoretisk eksamen. Når skriftlig eksamen er bestått og kravet til praksis er opparbeidet, kan hun eller han melde seg opp til den praktiske fagprøven og få fagbrev.
Se mer her