Skip to content
All posts

Da Svartisen VVS lagde Verdens vakreste toalett

Verdens vakreste toalett på Ureddplassen i Gildeskål vekker fortsatt oppmerksomhet, sist på VVS-bransjens nettsted Nemitek. Rørleggerbedriften Svartisen VVS gjorde rørleggerarbeidet på det spektakulære toalettbygget og vi i fortellfortell fikk oppdraget med å fortelle den spennende historien.

fortellfortell har fortalt om oppdraget som rørleggerbedriften Svartisen VVS gjorde på Ureddplassen i Gildeskål.

Nemitek omtaler «Verdens vakreste offentlig toalett» og «de mest idylliske offentlige fasilitetene i verden», som reiseredaktør Hugh Morris beskrev i den britiske avisen The Daily Telegraph da toalettet åpnet.

Les artikkelen om Svartisen VVS og Verdens vakreste offentlige toalett

Her er historien vi hjalp Svartisen VVS med å lage i 2018:

Verdens vakreste toalett

Få måneder etter at bygget sto ferdig vinteren 2018, har mange allerede kalt det "Verdens vakreste toalett". Aviser og nettsteder verden over har skrevet om det nye toalettbygget ved fylkesvei 17 i Gildeskål i Nordland. Svartisen VVS har levert og montert sanitær- og varmeanlegget i det spektakulære bygget langs den like spektakulære helgelandskysten.

Det bølgeformede toalettbygget på Ureddplassen er laget i betong, glass og stål  og er tegnet av arkitektkontoret Haugen/Zohar Arkitekter for Statens Vegvesens og deres seksjon for nasjonale turistveger.

Ureddplassen

I tillegg til å være et toalett for de reisende langs en av Norges vakreste kystlinjer, er bygget med tilhørende rasteplass i betong og fauskemarmor en del av minnesmerket til minne om ubåten Uredd. Ubåten gikk på en mine i Fugløyfjorden i februar 1943 under andre verdenskrig. Besetningen på 32, blant dem den kjente Kompani Linge-agenten Sverre Granlund. Granlund var sentral i sabotasjeaksjonen "Operasjon Muskedunder".

Oppdraget

På denne historiske grunnen startet Svartisen VVS det omfattende rørleggerarbeidet i september 2017. Det er ikke lagt opp elektrisitet i området. Dermed måtte et aggregat som forsyner bygget med strøm på plass. Vann til bygget hentes fra nabobygda Reipå med tankbil og fyller den 6 kubikk store vanntanken. Vanntanken er nedgravd i parkeringsplassen foran toalettbygget, og ligger på frostfri dybde. Avløpet går til en septiktank. Et vannbårent varmeanlegg holder det ca. 15 kvm store bygget varmt og isfritt hele året. Siden strømmen må produseres på stedet, må det ikke brukes mer enn høyst nødvendig. Dermed er det en dieselvarmer av typen Ebersprächer som varmer opp gulvvarmen og tappevannet i bygget.

Selve toalettrommet er innredet med robust utstyr og består av toalett og servant i rustfritt stål. Blandebatteriet på servanten er berøringsfritt og styres av en fotocelle, noe som gir færre bakterier og bedre hygiene på toalettet.

Fra rasteplassen kan du gå ned til rullestensstranden gjennom et amfi, eller sitte ned og se utover havet. Høye, stupbratte fjell rett ned i havet på alle kanter setter rammen rundt Ureddplassen. Midnattssolen sommerstid og nordlyset på vinteren topper det hele. Ikke rart at toalettet allerede kalles verdens vakreste.

Svartisen VVS

Rørleggerbedriften Svartisen VVS med base på Halsa i Meløy ble etablert i 2013. I dag har Svartisen VVS 7 medarbeidere og tar oppdrag både i hjemkommunen men også i nabokommunene. I tillegg til at det er mye næringsaktivitet i Meløy, er den voksende turismen i den vakre og ville naturen blitt merkbar.

- Lofoten har vært og er svært populært og drar mange turister nordover. Stadig flere får øynene opp for at Helgelandskysten er like oppsiktsvekkende. Som turistmål er landsdelen vår både underkommunisert, undermarkedsført og fortsatt lite utbygd. Etterspørselen etter både steder å overnatte og få seg en matbit øker. Flere aktører satser og investerer i turisme. Det gir også nye oppdrag for Svartisen VVS, forklarer Stig Einar Mork.

Turistattraksjon

Det nye toalettet på Ureddplassen er i ferd med å bli en turistattraksjon i seg selv og trekker allerede nye reisende til området. Den store, britiske avisen The Telegraph sparer ikke på superlativene når de omtaler toalettbygningen: "Norway has just opened the world's most beautiful public loo", skriver avisen.

Slik oppmerksomhet bidrar nok godt til at prislappen på 15 mill for hele anlegget blir en god investering for hele Salten-regionen.

 

Ta en prat med oss!